'Dag lieve lezers'

Lokaal/Column

Dit is de laatste van 88 columns van mijn hand in De Kaap/Stichtse Courant. Ik schreef ze namens het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug, een samenwerking van de drie ouderenorganisaties: Heuvelrug Senioren, KBO en PCOB.

Vaak kreeg ik van enkelen van u een reactie. Nu schrijf ik al mijn leven lang, maar niet eerder kreeg ik zoveel steunbetuigingen of suggesties voor onderwerpen. Dat is heel fijn voor een schrijver, het voelt aan als een aai over je bol, en wie is daar nu niet gevoelig voor? Maar er was ook kritiek. Dat ik teveel aandacht voor eenzaamheid onder ouderen vroeg bijvoorbeeld, en dat ik zo een vals beeld bevestigde van 'de' oudere.

Gelukkig bestaat 'de oudere' niet, net zoals je ook niet over ' de jongere' kunt spreken. Maar wel is het zo dat dat de meeste ouderen die na jaren lang samenleven alleen komen te staan, door een akelige periode van rouw, verdriet en eenzaamheid heen moeten. Ook (of juist) als je je heel flink in (vrijwilligers)werk of in het verenigingsleven stort. Niemand kan aan jouw flinke, soms wel vrolijke buitenkant zien hoe je aan de binnenkant lijdt. Erkenning en compassie helpen meer dan ontkenning en goedbedoelde adviezen om vooral iets nieuws te gaan doen.

Overigens geldt dit zeker niet alleen voor senioren.

COMPLIMENT Terugkijkend op zeven jaar actief zijn in de wereld van ouderen, is er zeker een compliment nodig richting gemeenteraadsleden. Zoveel tijd en energie als deze mensen in het gemeentebestuur plegen te steken, naast hun eigen baan of werkzaamheden. En altijd vonden we bij hen een geduldig oor voor onze signalen en vragen. Er wordt veel geklaagd over de overheid in het algemeen, en de beroepsbestuurders krijgen er ook nogal eens van langs, ook van ons. Maar van onverschilligheid was geen sprake. Dat mag ook weleens gezegd.

Toch nog een oproep tot meer eigenzinnigheid en durf in de richting van de lokale overheid. Op het gebied van wonen bij voorbeeld, lijken er elders sneller en meer experimenten gerealiseerd te kunnen worden. En hoe stil bleef het niet op onze oproep om niet alleen bij de ziekenhuisapotheek van Ede, maar ook bij die van Zeist ruimere service te krijgen in de nachtelijke en weekenduren. Wat ons betreft zou er een koppeling moeten zijn met de bereikbaarheidsuren van de huisartsenposten.

Tenslotte nogmaals: dank lieve lezers en dank ook redactie. U waardeert dat een lokaal nieuwsblad meer is dan een verzameling nieuws en advertenties (waar ik overigens niet op neer kijk) en aandacht vraagt en geeft aan maatschappelijke kwesties.

Ik volg mijn nieuwe liefde en ga zo terug naar de kust. Ik kijk terug op vele mooie jaren hier. Het gaat u en de prachtige Utrechtse Heuvelrug goed.

Marjolein Copier, van 2011 tot en met 2018 bestuurslid Seniorenplatform, 06-46492141.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 20 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01