Dienstvertrekken Museum Huis Doorn
Dienstvertrekken Museum Huis Doorn Foto: Theo Scholten

Symposium over sociale diversiteit in Nederlandse huizen in Museum Huis Doorn

Activiteiten

DOORN Museum Huis Doorn houdt in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) op 9 juni 2022 het symposium Upstairs / Downstairs. Het is de eerste keer dat er op deze schaal aandacht besteed wordt aan dit onderwerp in Nederland.

Tijdens het symposium staat de sociale diversiteit in historische Nederlandse huizen uit de eerste helft van de twintigste eeuw centraal. Het contrast tussen de rijk versierde interieurs en levensstijl van de huiseigenaren en de sobere vertrekken van het personeel is vaak groot. 

Een klein aantal museumhuizen en kastelen in Nederland heeft de historische personeelsvertrekken (her)ingericht. Hier wordt naast het ‘upstairs’ verhaal ook het ‘downstairs’ verhaal verteld en dat doet ieder historisch huis op zijn eigen manier. 

Er zullen meerdere gastsprekers aanwezig zijn bij het symposium. Paul Rem (conservator Paleis het Loo) zal spreken over de reconstructie van de dienstvertrekken van de Nederlandse koninklijke familie op Paleis het Loo. Historicus Ileen Montijn gaat in de ‘twee werelden onder één dak’ en historicus Barbara Henkes stelt het harde leven van huismeisjes centraal. 

Ook worden er lezingen gehouden door Wyke Sybesma (conservator Huis Van Gijn), Wendy Landewé (conservator Huis Doorn), Debbie Splinter (Huis Doorn en Kasteel Amerongen) en Anne Veere Hoogbergen (Universiteit van Amsterdam). Eloy Koldeweij (interieurspecialist Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) is dagvoorzitter tijdens het symposium.

Het symposium vindt plaats in Restaurant de Oranjerie op het landgoed van Museum Huis Doorn op 9 juni van 10.00 - 17.00 uur en kost 25 euro. Voor studenten geldt een prijs van 12,50 euro. Meer informatie is te vinden op de website van Museum Huis Doorn.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 6 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 9 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 15 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33