Reyer Kroeze gaat fietsen voor MS

Achtergrond

LEERSUM/ELST - Vijftien jaar geleden kreeg Reyer Kroeze voor het eerst te maken een aanval op haar centrale zenuwstelsel. Toen ze in 2001 een tweede aanval kreeg, werd de diagnose gesteld: MS. Door hard te werken in het Militair Revalidatie Centrum (MRC) in Doorn is Kroeze alweer een aantal jaar op de been. Om iets te betekenen voor haar mede-MS-patiënten gaat Kroeze volgend jaar fietsen door Nederland. Haar actie ‘Fietsen tegen MS’ wordt tijdens het Bloemencorso in Leersum afgetrapt.

Geld inzamelen begint met Bloemencorso

door Paul Nolens

Kroeze woont nu in Elst, maar woonde altijd in Amerongen en is al jaren betrokken bij het corso. ,,Ik ben zelf lid van de Heuvelrugbouwers. Ook mijn overleden man Jaap zette zich voor deze bouwgroep in. Daarom vind ik het een mooi evenement om mijn geldinzamelactie te starten”, vertelt Kroeze. ,,Ik ga op 18 augustus met een bakfiets meerijden in de corsostoet. De fiets wordt door een MS patiënt versierd met bloemen.”

Het is Kroeze allemaal te doen om het uit de wereld helpen van de ziekte die haar leven flink op de kop heeft gezet. Ondanks haar ziekte, is ze geen vrouw om thuis te gaan zitten niksen. ,,Het gaat nu naar omstandigheden super, ik doe zelfs mee aan meerdaagse fietstochten.” Fietsen is haar grote hobby, en dat bracht haar op het idee om een fietstocht te organiseren om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. ,,Ik wil graag iets doen om andere MS patiënten te helpen. Nu kan ik het nog. Als ik andere mensen die MS hebben zie, gaat er echt iets in me borrelen”, vertelt Kroeze gemotiveerd.

De fietstocht die Kroeze voor ogen heeft, zal in juni 2013 gehouden worden. ,,Ik wil met een groep gemotiveerde fietsers naar diverse MS-centra in Nederland fietsen. Ik denk dat er zo’n twintig mensen met mij mee gaan fietsen. Al deze mensen moeten sponsors regelen. Eerst zullen we van Elst naar het ziekenhuis in Ede fietsen, vervolgens naar het Radboud in Nijmegen, vanuit Nijmegen naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dan door naar het ziekenhuis in Nieuwegein en tot slot naar het MS-centrum in Amsterdam. We gaan ongeveer tachtig kilometer per dag fietsen. Dat wordt voor mij heel pittig, maar dat heb ik er voor over.”

Verder acties

Niet alleen door gesponsord te gaan fietsen wil Kroeze geld inzamelen voor MS-research. ,,Ik ga het hele komende jaar op verschillende manieren geld inzamelen. Ik wil, bijvoorbeeld, muziekvereniging Ons Genoegen vragen of ze een benefietconcert wil geven. En ik ga toerfietsclubs op de Heuvelrug vragen of ze een benefietfietstocht willen organiseren. Maar er zullen ook kleinere inzamelacties worden gehouden, zoals het verkopen van oliebollen. Het wordt een druk jaar, maar er zijn veel mensen die mij zullen ondersteunen. Er is veel geld nodig, en ik ben hartstikke hebberig als het om geld voor MS-research gaat.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47