Nationaal Park bestuurlijk gered

Achtergrond

HEUVELRUG - Het provinciaal bestuur is bezig de gebureaucratiseerde overlegstructuur van de landelijke gebieden te reorganiseren. Daarin dreigde het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) onder te gaan in de nieuwe gebiedscommissie Heuvelrug/Vallei. Door extra inzet van enkele betrokken bestuurders van het eerste uur is een eigen plaats voor het Nationaal Park behouden.

Nieuwe structuur moet toekomst NPUH verzekeren

door Kees de Kroon

Simon Klingen is beleidsmedewerker bosbeheer van het Utrechts Landschap. Al vanaf de eerste stappen tot oprichting van het park en nadien als bestuurslid is hij een van de drijvende krachten in het overlegorgaan NPUH. In een kleine delegatie van lokaal woonachtige belanghebbenden - met als trekker Jim van Notten, afgevaardigde namens de vele particuliere grondeigenaren in de regio - heeft Klingen zich ingezet om bestuurskracht voor het park te behouden.

Gebiedscommissie

Na veel overleg is eind juni besloten dat onder de gebiedscommissie Heuvelrug/Vallei een deelgebiedscommissie Heel de Heuvelrug/Nationaal Park komt. De voorzitter van het verdwenen Overlegorgaan Nationaal Park (Dick Wijte) wordt voorzitter van de deelgebiedscommissie Heel de Heuvelrug/Nationaal Park. Een substantiële vertegenwoordiging van het eerdere Overlegorgaan NPUH neemt zitting in de deelgebiedscommissie. Met toekenning van specifieke taken of bevoegdheden vertegenwoordigen zij de belangen van het Nationaal Park, wanneer zij overheid, terreinbeheerder of grondeigenaar zijn of een natuurbelang nastreven. Het NPUH blijft herkenbaar in de regio, inclusief de uitbreiding tot de A28, die sinds dit voorjaar van kracht is. Beslisbevoegdheid ligt echter altijd op het niveau van de deelcommissie.

Verschillende belangen

,,Meer dan van de structuur, zal veel afhangen van de te benoemen ‘poppetjes’ en hun wisselwerking ‘’, zegt Klingen. ,,Natuurlijk is de praktische betrokkenheid van iemand van hier voor een aan te leggen fietspad in Lage Vuursche betrekkelijk. Maar vooral in de Gelderse Vallei, met veel landbouw, spelen andere belangen dan in ons Nationaal Park.”

Toch werd met uitdrukkelijk onderscheid het Nationaal Park en Heel de Heuvelrug tot één deelgebiedscommissie gemaakt. Klingen: ,,De provincie erkent daarmee dat het Nationaal Park zich de afgelopen jaren bestuurlijk vruchtbaar heeft ontwikkeld én het park statusverhogend werkt.”

De commissies voor operationele taken (inrichting en beheer, communicatie en educatie) blijven bestaan. Ook de adviesfunctie van het Gebruikersplatform blijft intact.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36