Meedingen naar Cultuurprijs

Achtergrond

De Cultuurraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een adviserend en bemiddelend, onafhankelijk college met vijftien deskundige leden die onbezoldigd, maar zeer betrokken, de gemeente en velerlei groeperingen daarbinnen stimuleren op cultureel vlak. Zij geeft gevraagd of spontaan advies, treedt niet om zichzelf op de voorgrond en neemt initiatief via netwerken en beleidsadviezen. Eens per jaar (sinds 6 jaar) organiseert de raad De Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug; het ene jaar voor volwassenen (inclusief organisaties), het andere jaar voor jongeren.

Dit jaar maken volwassenen weer kans HEUVELRUG - Landgoed Zonheuvel is 26 augustus voor de derde keer decor voor de uitreiking van de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug. Deze stimulerende prijs is een initiatief van de Cultuurraad, een onafhankelijk orgaan voor alle groeperingen die bijdragen aan het culturele leven in de Heuvelruggemeente. Het thema van de Cultuurprijs dit jaar is ‘Buitens In Het Groen’ en aan de onderscheiding hangt een geldprijs van € 1500,-. Het idee sluit aan bij het thema van Open Monumentendag (Groen van Toen), waardoor aandacht gegeven wordt aan monumentaal groen op de Heuvelrug zoals parken, tuinen, landgoederen en meer. Zowel particulieren als organisaties kunnen zich presenteren voor de Cultuurprijs.

door Manus van Gent

Een gesprek met Erik Akkerman (onder meer Jazz at the Castle) geeft een beeld van de Cultuurprijs en de Cultuurraad. ,,Bij de inzendingen voor de Cultuurprijs worden we vaak verrast door de soorten culturele prestaties van amateurkunstenaars en professionals. En de kwaliteit daarvan maakt die verbazing alleen groter. De vitaliteit van het culturele leven in onze gemeente is voor de raad een sterke rechtvaardiging voor onze inspanning en stimuleert ons bijzonder.”

,,In 2011 werd scholiere Minne Kersten winnaar van de jeugdprijs .Zij toonde schilderijen, tekeningen, foto’s en filmpjes. Met zo’n veelzijdigheid en kwaliteit kon het niet anders dan dat zij op de kunstacademie verder zou gaan. De samenstelling van de Cultuurraad is gebaseerd op representatie van alle dorpskernen, omdat de raad en de gemeente het erover eens zijn dat een opgelegde integratie (nog) niet zal lukken en dat culturele activiteiten, maar ook passieve cultuurbeleving, eerder en makkelijker over de ‘oude’ grenzen heen, de inwoners gaat binden. De Cultuurprijs voor 2012 is een voortreffelijke gelegenheid voor alle cultuurminnende bewoners en groeperingen van deze gemeente om kennis en kunde uit te wisselen en zich te laten stimuleren tot kunstzinnige prestaties.’’

De Cultuurprijs van 2012 is bedoeld voor volwassenen, professioneel of amateur, op alle terreinen van de kunst en de organisatie daarvan. Ook organisaties of stichtingen kunnen meedingen, zoals kunststichtingen, toneelgroepen, muziekscholen en meer.

Het thema ‘Verbinden door Verbeelden’, dat zeven jaar geleden het basismotief was van de officiële Cultuurvisie van de gemeente, heeft aan waarde en zeggingskracht nog amper ingeboet, maar de Cultuurraad ziet nog veel werk aankomen om de inhoud en de uitvoering van dit beleid gestalte te geven.

u Meedoen voor de Cultuurprijs 2012? Aanmelden via www.cultuurraadheuvelrug.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47