Inspiratie op de Heuvelrug

Achtergrond

HEUVELRUG - Een sessie op de hei is vaak een sessie in het bos. Waar kan dat beter dan tussen de bomen van de Utrechtse Heuvelrug? De conferentiecentra van de Heuvelrug zijn populair en trekken duizenden bezoekers uit het hele land. Die snuiven frisse boslucht binnen en laden de mentale accu op. Maar ze komen vooral om inspiratie op te doen bij conferenties, workshops en cursussen. Nieuwsblad De Kaap gaat op onderzoek uit.

Anatol Kuschpèta wil mensen aan het denken zetten

door Michiel Schaaij

,,Problemen zijn een teken van leven, iedereen heeft ze.” Trainer Anatol Kuschpèta (40) is realist en staat met beide benen op de grond. Maar tegelijkertijd leert hij mensen om hun toekomst te visualiseren en het leven in eigen hand te nemen. ,,Je hebt veel meer in je, dan je denkt”, aldus Kuschpèta. De geboren Brabander maakt gebruik van NLP, een Amerikaanse methode voor training, coaching en communicatie. ,,NLP is een sneltrein naar persoonlijke groei”, belooft hij zijn publiek. Al vijftien jaar bestookt Kuschpèta de meest uiteenlopende mensen met die optimistische boodschap. Hij laat zich inhuren door de Raad van bestuur van Ahold, maar traint net zo gemakkelijk werkzoekenden, ouders, ondernemers, therapeuten of studenten.

Op een ijskoude decemberavond kwamen belangstellenden uit heel Nederland naar Driebergen. Op de zolder van het monumentale landhuis De Horst gaf Kuschpèta tekst en uitleg over de NLP-opleiding van zijn New Life University. Die vindt, net als de introductieavond, plaats op het 23 hectare grote landgoed. De locatiekeuze van Kuschpèta is niet alleen ingegeven door de centrale ligging van de Utrechtse Heuvelrug. ,,Ik krijg hier altijd een vakantiegevoel”, zegt hij. ,,En leren gaat beter wanneer je het onbewust doet, bijvoorbeeld als je in een vakantiestemming bent.” Voor de trainer zelf was het leven lange tijd een harde leerschool.

Het Hilvarenbeekse jongetje met Oost-Europese wortels was een wereldvreemd kind. ,,Als er thuis visite kwam, kroop ik achter de bank”, herinnert hij zich. Vanwege zijn ontbrekende sociale vaardigheden liepen tennis- en pianolessen op niets uit en al op zijn 23e kampte hij met een lichamelijke burnout. Maar de knop ging letterlijk om en hij kroop uit het dal. ,,Je leven is een treinreis, als je wilt kun je een spoorwissel omzetten”, weet Kuschpèta nu. NLP is een effectieve methode om het over een andere boeg te gooien.

In goeroes gelooft de nuchtere Brabander niet. ,,Als iemand zichzelf zo noemt, is er iets grondig mis”, zegt hij. Spanning en nervositeit kent hij nog steeds, niet alleen wanneer hij een zaal met duizend toeschouwers toespreekt. ,,Jullie komen uit heel Nederland om naar mij te luisteren, daar word ik zenuwachtig van”, bekende hij aan de 35 bezoekers van De Horst. Maar terwijl Kuschpèta’s lichaam de spanning voor een optreden voelt, blijft zijn geest kalm. ,,Faalangst zit in het onderbewustzijn en met een beetje training ben je er snel vanaf. Van de 60.000 gedachtes die een mens dagelijks heeft, is het merendeel negatief. Maar je bepaalt zelf wat je met een gedachte doet, en zo kun je vaste denkpatronen doorbreken.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47