De gemeenteraad van de Heuvelrug trekt het land in

Achtergrond

HEUVELRUG – Als je buiten de deur kijkt, leer je nog eens wat. Onder dat motto trekken raadsleden van de Utrechtse Heuvelrug er regelmatig op uit. Maar of werkbezoeken van de gemeenteraad werkelijk iets opleveren, staat nog ter discussie.

Zoektocht naar alternatieven voor werkwijze door Michiel Schaaij

Nynke van Amerongen (CDA) vindt het niet slecht om buiten de deur te kijken. Maar ze vraagt zich wel af, hoe efficiënt die reisjes zijn. ,,Kunnen we niet gewoon de stukken opvragen?” stelde ze vorige week tijdens een commissievergadering voor. Bovendien vroeg ze aandacht voor de financiële kant van de raadstripjes.

Jan Willem Eggink (D66) is wél enthousiast over de werkbezoeken. ,,Het heeft echt een meerwaarde om er met elkaar op uit te trekken”, denkt hij. Onder zijn aanvoering reisden plaatselijke politici afgelopen zomer naar Apeldoorn, Gouda en Houten, om zich te informeren over de werkwijze van de gemeenteraden daar.

Waslijst

De avondtripjes resulteerden in een waslijst van aanpassingen voor de Utrechtse Heuvelrug. Daarmee denkt Eggink de besluitvorming te kunnen versnellen en tegelijkertijd de betrokkenheid van inwoners te vergroten. Of die twee doelstellingen verenigbaar zijn, is nog maar de vraag. Het proces van besluitvorming wordt namelijk uitgebreid met dialoogavonden, waarop politici in gesprek gaan met belanghebbenden.

Leeuwarden

Een experiment van een half jaar moet uitwijzen of de aanpassingen het gewenste effect hebben. Intussen gaat raadslid Gerry van der Hulst (Groen Links/PvdA) een werkbezoek aan Leeuwarden voorbereiden. Daar wil het college van PvdA, Groen Links en CDA de komende vier jaar maar liefst € 3.5 miljoen op de Wmo bezuinigen. Gezien de vraagtekens gaat Van de Hulst het reisje goed voorbereiden. ,,Ik zal zelfs de kosten van de broodjes op papier zetten”, beloofde ze.

Voor Jasper van Geijtenbeek (SP) blijven de werkbezoeken een principiële zaak. Hij vindt dat partijen zelf maar moeten uitmaken, bij wie ze hun oor te luister leggen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Wethouder Gerrit Boonzaaijer reikt vrijwilligersprijzen uit 8 uur geleden
Afbeelding
Theater in De Binder over kiezen opleiding 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Vrijwilligers zetten zich in voor de Kolken: uniek leefgebied kamsalamander 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woningbouw achter de Lomboklaan op komst 25 nov, 15:41
Afbeelding
Geijtenbeek én Boers groeit gestaag 25 nov, 15:02
Afbeelding
Tieners beroofd en geslagen in Maarn; politie zoekt getuigen 25 nov, 12:20
PREMIUM
Afbeelding
Boek Broekbergen gepresenteerd: Eerste exemplaar voor huidige eigenaren 25 nov, 07:32