‘Heuvelrug moet Fair Trade gemeente worden’

Achtergrond

HEUVELRUG - ,,We moeten onze rijkdom niet voor onszelf houden. Als de Utrechtse Heuvelrug een Fairtrade gemeente wordt, profiteren boeren in de Derde Wereld.” Dat zegt het Driebergse raadslid Dick Karssen (Christen Unie), die een initiatiefvoorstel heeft voorbereid. Hij vraagt daarin om een politieke keuze voor ,,Fairtrade in woord en daad”.

door Michiel Schaaij

Met een investering van zo’n €15.000,- kan de Utrechtse Heuvelrug de eretitel van Fairtrade gemeente in de wacht slepen. Karssen weet ook al waar dat geld vandaan moet komen. Wethouder van financiën Robbert Waltmann (VVD) heeft namelijk een potje met het etiket Fonds Kwaliteitsimpuls klaar staan. Om het gewenste doel te bereiken, dient de Utrechtse Heuvelrug nog wel aan een zestal voorwaarden te voldoen.

De initiatiefnemers willen de supermarkten stimuleren om meer Fairtrade artikelen in hun schappen te plaatsen. Ook op menukaarten van plaatselijke restaurants zou Fairtrade niet misstaan, denken ze. Daarnaast mogen scholen, kerken en verenigingen hun steentje bijdragen aan een eerlijker wereldhandel. Voor de gemeente zelf is er ook volop werk aan de winkel. Zo kunnen er nog meer Fairtrade artikelen worden aangeschaft en kan Fairtrade een rol spelen bij de aanbesteding van opdrachten. Zodra de gemeenteraad de mooie voornemens heeft omarmd, kan de initiatiefgroep aan de slag. Het idealistische gezelschap bestaat naast Karssen uit vertegenwoordigers van de Wereldwinkels en de Leersumse supermarktondernemer Remmelt Veenstra.

Gezocht wordt nog naar deelnemers vanuit de gemeente, andere organisaties en het bedrijfsleven. Het plan heeft immers alleen kans van slagen, als de initiatiefnemers voldoende draagvlak vinden. Netwerken is dus belangrijk en dat verklaart de deelname aan de Dag van de Groene Economie, die eerder deze week op landgoed Beukenrode plaatsvond.

Ondanks de economische crisis heeft eerlijke handel de wind mee, weet Karssen. Steeds meer plaatselijke initiatiefgroepen melden zich bij het campagnesecretariaat in Culemborg. De Utrechtse Heuvelrug klopte als nummer 60 aan. De Wereldwinkels en de stichting Max Havelaar voorspellen, dat het aantal Fairtrade gemeentes in Nederland verder zal stijgen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 10 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 10 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta gisteren
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column gisteren
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28