De walvis van plastic-afval in de Utrechtse gracht, als symbool om de problemen met het zwerfvuil aan te pakken.
De walvis van plastic-afval in de Utrechtse gracht, als symbool om de problemen met het zwerfvuil aan te pakken. Jaap Verweij

Algemene WalvisPartij ?

9 maart 2019 om 13:13 Verkiezingen/nieuws Deel je nieuws

Op 9 maart was in Nieuwegein/IJsselstein de informatiemarkt voor de waterschapsverkiezingen. Ja ik hoorde die naam daar rond zoemen en zelfs een keer noemen. Vond ik wel leuk gevonden en ik kan de associatie wel een beetje begrijpen. Ik ben blij met de belangstelling zowel voor het thema als voor de partij. De Algemene WaterschapsPartij (AWP) maakt zich onder meer sterk voor de waterkwaliteit. Onze doel daarbij is breder dan alleen (wal)vissen terug in het water en in de grachten.

De Algemene Waterschapspartij wil geen viezigheid in ons water. De AWP wil daarom dat het waterschap zich ook inzet om te voorkomen dat zwerfafval in het water belandt. Het waterschap moet overleggen met de gemeenten om oplossingen te zoeken.

Maar naast zichtbaar plastic, gaat het ook om onzichtbaar plastic. De microbeads in shampoo, scrubs en crèmes en de microvezels van polyester en fleece en andere kunststofkleding. Door jezelf en je kleding te wassen verdwijnt onzichtbare microplastic in het riool. Daar wordt het niet zomaar door een gewone rioolwaterzuivering eruit gehaald. Die zijn daar niet op gebouwd. En zo kan microplastic in het oppervlaktewater belanden. En uiteindelijk draagt het dan bij aan de plastic soep in zee.

Aangezien beter afbreekbare producten niet verplicht zijn en lang niet iedereen alles netjes in de prullenbak werpt, zijn er voor het waterschap maar twee opties. Doen of er niets aan de hand is of de zuivering verbeteren. Wij pleiten voor dat laatste.

Het liefst wil AWP een brongerichte aanpak. De waterkwaliteit wordt beïnvloed door lozingen en uitstoot van de industrie, van de land- en tuinbouw, verkeer (bijv. fijnstof) en gebouwen (rioolafvoer). Om de samenstelling en verhouding optimaal te krijgen en te houden dient naast de zuivering ook en vooral de oorzaak van de verstoring te worden beheerst. Daarom bepleit de AWP een brongerichte aanpak waarbij de vervuiler betaalt.

Om hier werk van te maken heeft de AWP niet politiek wel deskundig een lijst met waterdeskundigen ingediend voor de komende waterschapsverkiezingen. De waterschapsverkiezingen voor het waterschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) worden gehouden op 20 maart 2019. Alle inwoners van het gebied mogen dan stemmen voor de vertegenwoordiging in het bestuur.

Meer informatie is beschikbaar op onze website www.awphdsr.nl

 

advertentie
advertentie