Hevige strijd in de finale race.
Hevige strijd in de finale race. Ronald Stiefelhagen

‘Rookie’ uit Leersum maakt zijn debuut in NK karten

19 augustus 2020 om 22:24 Overig Deel je nieuws

Afgelopen zaterdag 15 augustus heeft Lukas Stiefelhagen (13) uit Leersum zijn eerste kartwedstrijd gereden. Hij deed mee aan de derde wedstrijd van het officiële Nederlands Kampioenschap Huurkarts racen (NKH) 2020, in de leeftijdsgroep NKH KIDs (10 t/m 14 jaar). In 2021 wil Lukas het volledige kampioenschap gaan rijden. Middels deelname aan een losse wedstrijd dit jaar wilde hij al wat ervaring opdoen. Maar de dag leverde hem veel meer op. Op dit hoge niveau, tussen geoefende rijders, eindigde Lukas op Kartbaan Oldenzaal als 5e in de finale, als 3e in zijn klasse, én had hij de snelste rondetijd van de dag!

Er waren 3 poules van elk 7 rijders. Iedereen rijdt 2 races vooraf gegaan door kwalificaties, en daarna een Finale A (de beste 10) of een Finale B. Het voordeel van huurkarts ten opzichte van eigen karts is dat het materiaal voor iedereen gelijk is. En de rijders moeten allemaal een minimum gewicht van 55kg hebben, door toevoeging van lood of gewichtsblokken.

Voor de eerste race kwalificeerde Lukas zich op de 4e startplek (P4). In de race finishte hij als 5e. Door een eigen (beginners)fout reed Lukas de eerste kwalificatie en race met te veel gewicht. Dat heeft hem zeker rondetijd gekost. In de tweede race en in de finale is dit aangepast. Voor de tweede race kwalificeerde hij zich op plek 1 (‘pole position’). Helaas werd hij vroeg in de race door een rijder ingehaald, maar wist vervolgens wel zijn 2e positie tot het eind te behouden.

De resultaten van de 2 races (voorronden) waren direct al goed voor een plek in de Finale A, en wel op P4. Tijdens de spannende finale race, waarin er hard om de posities werd gestreden, zakte hij terug naar P6. In de allerlaatste bocht van de laatste ronde echter vocht hij zich met een fraaie actie terug naar P5. Deze 5e finishplek leverde een mooie beker op voor de 3e plaats in het ‘rookie’ klassement. Ook kreeg Lukas nog een beker voor de snelste rondetijd van de dag. Een indrukwekkend debuut, zeker gezien dat dit zijn allereerste wedstrijd betrof en dat hij pas begin dit jaar is begonnen met karten.

Op Instagram en Facebook is Lukas te volgen via het account @lsgofast. Volgend jaar wil hij volledig aan het NKH gaan deelnemen. De kosten voor dit kampioenschap zijn erg hoog. Daarom gaat hij op zoek naar sponsors; organisaties die hem willen ondersteunen in zijn verdere ontwikkeling, en partner willen worden van LSgofast. Hij komt graag in contact met geïnteresseerde partijen!

Finale A: startplek P4.
Race 2: op kop.
Race 1: Lukas verdedigt zijn positie.