voetgangers op de rijbaan
voetgangers op de rijbaan H.Ruijs

Hulp gezocht voor veiligheid voetgangers

17 september 2018 om 23:07 Sport/sport Deel je nieuws

In Amerongen bestaat, net als in andere dorpen van onze gemeente, een Dorpsnetwerk. Een aantal betrokken inwoners verzamelt signalen van de inwoners  en probeert voorstellen te realiseren die het leven van de inwoners wat aangenamer maken. Zoals bankjes bij de veerstoep en de website www.wegwijsinamerongen.nl waarop je alle Amerongse organisaties kunt vinden.
Onlangs vroegen enkele inwoners of het Dorpsnetwerk wat kon doen aan de gevaarlijke situatie die ontstaan is bij de bouw van het nieuwe zusterhuis aan de Koenestraat. Er zijn daar hekken om het bouwterrein geplaatst en daardoor is het trottoir nauwelijks meer te gebruiken en lopen de voetgangers tussen de auto’s over de drukke Koenestraat. We zijn de situatie gaan bekijken en waren het met de klagers eens: een gevaarlijke situatie zoals op de foto te zien is, die om een oplossing vraagt.

Klacht ingediend op de website van de gemeente. Snelle reactie van de senior beheerder wegen: “Het klopt dat er hekken staan; dat is ook zo bedoeld. Op de hekken staan omlooproutes aangegeven”. Inderdaad hangen er 4 gele bordjes die de omlooproute aangeven. De voetgangers moeten twee keer de Koenestraat oversteken: één keer op een zebra (veilig) en één keer op de kruising (zeer onveilig). Bepaald geen oplossing waarmee de meest kwetsbare verkeersdeelnemers worden beschermd. Er volgt een vruchteloze mailwisseling tussen de betrokken ambtenaar en het Dorpsnetwerk met als rode draad dat de omlooproutes geen oplossing vormen. We willen u het laatste antwoord van de gemeente niet onthouden: “Mensen nemen nu bewust de keuze om op de weg te lopen en zijn zich dan ook beter bewust dat zij een gevaar lopen”. Dan begrijpen we ook beter waarom de gemeente de voetgangers over een drukke kruising stuurt.
Met de klacht wordt niets gedaan, de hekken blijven zo staan. (Mooie slogan trouwens)

We vragen aan de opzichter van de bouw of de hekken opgeschoven kunnen worden als er niet aan die zijde gewerkt wordt. Meestal wordt eraan die zijde niet gewerkt. De aannemer verwijst naar de gemeente die omlooproutes heeft ingesteld. De hekken blijven dus zo staan. Vervolgens vragen we de wijkagent. Hij kent de situatie en is er niet gelukkig mee maar heeft er begrip voor dat de gemeente de voetgangers naar het trottoir aan de overkant stuurt. Ten slotte vragen we de waarnemend dorpsoördinator of hij deze gevaarlijke situatie nogmaals wil aankaarten binnen de gemeente.

Al met al blijft het gevaarlijk en is er geen bereidheid om naar een betere oplossing te zoeken. Het Dorpsnetwerk werkt voor de inwoners maar laten we het eens omdraaien. Wie kan ons aan een tip helpen om deze impasse te doorbreken? Geen dure oplossingen want de gemeente heeft geen geld hiervoor gereserveerd. Maar het moet toch mogelijk zijn om voor voetgangers een veilige passage te maken zolang de bouw duurt? We zien uw creatieve ideeën graag komen op onderstaand mailadres.

Dorpsnetwerk Amerongen
info@inamerongen.nl  

advertentie
advertentie