Wat gaan we doen aan de ergernis van bewoners aan TMO-studenten?

18 september 2021 om 12:54 Lokaal Deel je nieuws

De bewoners van Doorn ondervinden veel hinder van de geluidsoverlast van TMO-studenten. Op doordeweekse dagen beginnen die te feesten, wanneer de rest van het dorp gaat slapen. Zingend, lallend en feestend gaat het door de Kamplaan. Politie, TMO en gemeente zijn op de hoogte en raden mensen aan om de politie te bellen, als ze te maken hebben met overlast. En toch lost het probleem zich niet op. Wat nu?

Ik ben één van die mensen, die tegen twee studentenhuizen aan woont en regelmatig aan moet geven dat er te veel herrie is. Toch is mijn verhouding met de studenten goed. Als ik ze meld dat het stil moet zijn, is het vaak stil. Daar hebben wij echter wel aan moeten werken. De middelen waren geduld van mijn kant en bereidheid van hun kant om rekening met me te houden. En niet alleen maar contact hebben als er wat te mopperen valt. 

Dat het tussen ons goed gaat, wil echter niet zeggen dat dat elders ook zo is. NIet iedereen wil aandacht steken in mensen die geluidsoverlast veroozaken. Bewoners klagen terecht, vind ik. Er is gewoon veel lawaai. Studenten mogen zich meer realiseren, dat anderen de volgende dag gewoon weer om half 7 op moeten. 

Maar ik begrijp ook de studenten wel, die jong zijn, een coronajaar achter de rug hebben, hun stamcafé De Keizer gesloten zien en willen wat iedereen wil op die leeftijd: sociaal bezig zijn met je leeftijdsgenoten. Het leven ontdekken. En dan iedere keer die lange gezichten van die mensen om je heen, daar word je niet bereidwilliger van. 

Er moet dus iets gebeuren. En ik heb een voorstel.

Er moet volgens mij een maandelijks overleg komen op het gemeentehuis van TMO, de gemeente, de politie, de bewoners en de studenten. In dit overleg worden structurele afspraken gemaakt over het gedrag van studenten en bewoners. Wie zich daar niet aan houdt, kan op sancties rekenen. Niet alleen in de vorm van boetes, maar ook in de vorm van schorsingen op school.

Maar er is meer. Want wat biedt Doorn de studenten eigenlijk? Waar kunnen zij hun feestjes houden? Is er een locatie waar ze lekker kunnen dansen en praten? Nee. Zoiets is er niet. Kan TMO daar iets aan doen? Of de gemeente? Want je moet studenten natuurlijk ook iets bieden. En niet alleen maar negativiteit naar ze uitzenden.

Ik neem graag het initiatief om dit structureel aan te pakken, in samenwerking met gemeente, TMO, studenten en de politie. En tot die tijd zullen bewoners en studenten contact moeten zoeken om dit probleem op te lossen.

advertentie
advertentie