Het kruis op het Kerkplein: plaats voor zorg en hoop.
Het kruis op het Kerkplein: plaats voor zorg en hoop. Pieter Goedendorp

Klagen mag bij de Michaëlkerk

27 maart 2021 om 19:23 Lokaal Deel je nieuws

Naast de Michaëlkerk op het Kerkplein in Leersum staat in deze Paastijd een houten kruis. Wie er komt kan zijn of haar zorgen of verdriet erbij kwijt. Dat kan in de vorm van een kleine zelf-meegenomen kei. Een kei, een ‘klaagsteen’, kaal of desgewenst met een enkel woord erop of zelfs beschilderd of met een kort briefje erbij. Het mag allemaal.  Op ieder moment van de dag. 

Pieter Goedendorp, dominee van de Michaëlkerk, vertelt erover. “Vóór we in de kerk Pasen vieren, is het de ‘Lijdenstijd.’ We denken aan het lijden en sterven van Christus en aan al die mensen waar ook ter wereld die te lijden hebben. Op Goede Vrijdag hadden we in de Michaëlkerk een ritueel, waarbij mensen daaraan denkend een keisteen bij het kruis konden leggen. Nu de kerk vanwege de coronacrisis gesloten blijft, bedachten we ons dat dat óók buíten de kerk zou kunnen. We nodigen iedereen in Leersum uit -kerkganger of niet- om alle zorgen en verdriet neer te komen leggen.” Maar daarbij blijft het niet, zegt predikant: “Na Goede Vrijdag, het lijden, komt immers Pasen, het feest van Chrisus’ Opstanding. Pasen is een feest van nieuw leven en dus van hoop. Zo zal op de Paasdag het kruis bij de kerk met bloemen worden versierd. Daarom nodigen we iedereen die juist de hoop wil benadrukken óók uit om langs te komen en een bloem bij het kruis neer te leggen.”  

Er worden op dit moment alleen maar online-diensten vanuit de Michaëlkerk verzorgd. Maar wie wil kan in alle vrijmoedigheid gewoon op het Kerkplein langskomen!  www.pknleersum.nl/michaelkerk 

advertentie
advertentie