De originele luidklok uit 1926
De originele luidklok uit 1926 SVRM

Torenuurwerk voormalig Raadhuis Maarn krijgt monumentenstatus

10 maart 2021 om 21:48 Lokaal Deel je nieuws

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft onlangs het Torenuurwerk van het voormalig Raadhuis te Maarn op de lijst geplaatst van alle kerkklokken en torenuurwerken met monumentale waarde die onderdeel zijn van een rijksmonument. De Stichting Vrienden Raadhuis Maarn (SVRM) is hier uitermate trots op. Dit is niet alleen de erkenning die dit uurwerk verdient, maar het opent ook deuren voor subsidies die zullen bijdragen aan de kosten van het onderhoud en renovaties ervan. 
Het beheer en onderhoud van dit uurwerk ligt al jaren bij 2 bestuursleden van de SVRM, Reijer van Barneveld en Marc Pieters. Het periodiek smeren van de bewegende delen, optreden bij storingen, zomer- en wintertijdomschakeling, en niet onbelangrijk, het gelijk laten lopen van de klok, doen zij met passie. Ook hebben ze contact met de firma Eijsbouts, die het uurwerk in 1926 heeft geplaatst in het toenmalige net opgeleverde Raadhuis. Tijdens de 4-wekelijkse Open Zolderdagen tonen ze ook met trots het uurwerk, maar het afgelopen corona-jaar was dit helaas niet mogelijk. Afgelopen jaar heeft Marc met veel geduld en metingen ervoor kunnen zorgen dat de klok binnen de 2 minuten afwijking de tijd over het dorp strooit, en loopt de klok behoorlijk nauwkeurig. Dit alles zonder de moderne middelen en technische aanpassingen, waardoor dit uurwerk de monumentale status kan verkrijgen.
Hoewel het uurwerk zelf in prima conditie verkeerd, zijn er problemen met de wijzerplaatverlichting. Deze is nu bijna 20 jaar oud, en vertoont vele gebreken. Marc: “Vele gloeilampjes zijn nu defect, en de wijzerplaat aan de ZUID-zijde is zelfs helemaal gedoofd. Het vervangen van deze verlichting willen we heel graag in gang zetten. Ook hier heeft corona het proces vertraagd, maar we proberen nu toch de fondsen hiervoor te werven en het begin is er. Ook giften van het publiek kunnen ons bij dit project enorm helpen. Voor meer informatie verwijzen we dan ook graag naar onze site op www.svrm.nl.” Ondertussen slaat de hamer dagelijks zijn 180 slagen op de luidklok, die sinds 1926 al ruim 6,2 miljoen klappen heeft gehad.
 

Het torenuurwerk van het voormalige Raadhuis
Raadhuis Maarn
advertentie
advertentie