Kittens in de Opvang Amerongen
Kittens in de Opvang Amerongen Paul Blom

Geen plaats voor Opvang Amerongen. "Stop met de noodopvang en bel de daklozenopvang Utrecht."

11 februari 2021 om 08:40 Lokaal Deel je nieuws

OVERBERG - Opvang Amerongen is een initiatief van onze inwoner Wendy van der Steen (59 jaar). Deze kleinschalige dierenopvang in Amerongen is sinds 2003 gespecialiseerd in dakloze kittens. In 2020 kwam Wendy landelijk in het nieuws, omdat zij het kitten Laki heeft gered en opgevoed. De moederpoes was door een ongeluk overleden, met nog levende kittens in haar buik. Vanwege de specialisatie van Opvang Amerongen is dit opvangadres uniek: opvang van kittens in nood, ook ‘s nachts. Kwetsbare kittens kunnen niet ‘s nachts in een asiel terecht omdat zij bijna ieder uur voeding en verzorging nodig hebben. Zij zijn voor hun overleven afhankelijk van mensen als Wendy doordat er op ieder uur van de dag hulp geboden wordt. Jaarlijks worden zo'n 100-150 dieren door de Opvang Amerongen geholpen.

Eind januari ontving Wendy van der Steen bericht dat zij per 1 maart a.s. haar woning moet verlaten. Zowel burgemeester Naafs als ook wethouder Broekhuis (dieren) hebben Wendy gecontacteerd en doorverwezen naar het Sociaal Dorpsteam Amerongen. In de media is aandacht gekomen voor de dreigende uithuisplaatsing van Wendy en de dreigende sluiting van de opvang. Het Sociaal Dorpsteam Amerongen heeft op 2 februari Wendy het volgende laten weten: “Gaat u maar naar de daklozenopvang Utrecht; probeer een kamer te huren in Veenendaal of anders in Ede; stop met de (nood)opvang van dieren. Dat lost zich vanzelf op.”

Het blijkt niet mogelijk te zijn om een alternatief onderkomen voor Wendy en haar opvangdieren binnen deze gemeente te vinden. Blijkbaar is er geen sprake van urgentie en heeft Wendy niet de juiste leeftijd (jonger dan 29 of ouder dan 66). De Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug stelt grote vraagtekens bij deze gang van zaken. De gemeente heeft een wettelijke plicht voor het opvangen van dieren in nood, en heeft een zorgplicht naar al haar inwoners. 

Op 1 maart staan Wendy van der Steen en haar opvangdieren op straat. Dat betekent nog 17 dagen om tot een oplossing te komen. Stoppen met de noodopvang en wonen in de daklozenopvang Utrecht is niet de oplossing die Wendy verdient. Onze gemeente kan beter dan dat, daar zijn wij van overtuigd. Donderdag 11 februari tijdens de Open Microfoon, zal de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug aandacht vragen voor Opvang Amerongen.

advertentie
advertentie