Burgerpetitie tegen de nieuwe milieustraat regels wordt massaal getekend

24 december 2020 om 07:17 Lokaal Deel je nieuws

De nieuwe regels mbt de milieustraat die per 1 januari 2021 ingaan roepen onder de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug nogal wat verzet op. Een burgerpetitie tegen deze nieuwe regels wordt massaal getekend en gedeeld.

Vanaf 1 januari 2021 gaat de milieustraat in Doorn veranderen. Inwoners van de gemeente kunnen alleen nog op afspraak langskomen en mogen nog maar 4x per half jaar afval wegbrengen met een maximum van 2 m3 per keer. De gemeente zegt op haar website dat de milieustraat terug moet naar de basis waar zij voor bedoeld is, te weten: 

"De milieustraat is bedoeld voor huishoudelijk afval:

* dat niet meegegeven kan worden aan de inzamelingen aan huis;

* dat ook niet in verzamelcontainers voor afval kan;

* dat afkomstig is van huishoudens die afvalstoffenheffing in onze gemeente betalen.


De milieustraat is niet bedoeld voor verbouwingen van uw huis of de herinrichting van uw tuin."
 

Inwoners van de gemeente zijn tegen deze maatregel en wel om de volgende redenen: 

De gemeente stelt ten onrechte dat de milieustraat bedoeld is voor huishoudelijk afval. De milieustraat is juist bedoeld voor afval wat niet  normaal huishoudelijk afval is. Zie ook hoe andere milieustraten hiermee omgaan en de gangbare definities van huishoudelijk afval.

De doe-het-zelver die graag zelf zijn verbouwing doet of zijn tuin aanpakt wordt nodeloos op kosten gejaagd door hem te verplichten een bedrijf in te schakelen voor afvalafhandeling. Dit terwijl je al belasting betaalt voor afvalverwerking.

Wees blij dat je inwoners zelf hun afval langsbrengen, scheiden en inleveren i.p.v. ergens illegaal dumpen. De gemeente moet afval inzamelen voor haar inwoners juist zo makkelijk mogelijk maken teneinde optimaal grondstoffen te kunnen recyclen.

Pak het werkelijke probleem aan: maak het onmogelijk voor bedrijven of mensen die niet in deze gemeente wonen om (gratis) te storten op de milieustraat. Introduceer een digitaal pasjes systeem met weegbrug zodat je zicht krijgt op je afvalstromen.

Een uitgebreide toelichting kun je lezen in de petitie zelf: https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/inwoners_van_de_gemeente_utrechtse_heuvelrug_nieuwe_regels_mbt_de_milieustraat_van_de_gem_utrechtse_heuvelrug_moeten_van_tafel/

advertentie
advertentie