Zwartboek de Woerd Gemeente controleert eigen regels niet.

26 oktober 2020 om 10:07 lokaal Deel je nieuws

Eind december 2019 heeft de Raad van State bestemmingsplan de Woerd in Driebergen onherroepelijk verklaard. Menig raadslid heeft gedacht dat daarmee het bestuurlijk boek “De Woerd” eindelijk gesloten kon worden. Niets blijkt minder waar. Nog geen twee maanden na voltooiing bestemmingsplan de Woerd blijken de regels enkel papier, een illusie. In februari 2020 dient de eigenaar van het natuurgebied een bouwaanvraag in die in strijd is met dit bestemmingsplan. Er wordt voorzien in een kelder onder de woning in de schaapskooi, hetgeen uitdrukkelijk niet mag. Erger nog, medio juni 2020 blijkt het college deze bouwvergunning te hebben goedgekeurd. Pas na indiening van een bezwaarschrift van Stichting Milieuzorg Zeist wordt de bouwvergunning ingetrokken. Hoe is het mogelijk dat zo’n basale toetsing aan eigen regels niet plaats vindt, terwijl er meer dan vijf jaar is gesoebat over bestemmingsplan de Woerd.

Maar daarmee is de kous niet af. Inmiddels is er een bouwvergunning verleend, nu zonder kelder. En wat blijkt: weer is er sprake van strijdigheid met de regels van het bestemmingsplan. Het bijgebouw, de schuur, mag volgens het bestemmingsplan alleen gebruikt worden voor opslag en voor stalling van twee paarden. Nu blijkt de schuur zodanig te worden gebouwd dat deze geschikt wordt gemaakt als verblijfsruimte. Op de 1e verdieping zou volgens het natuur-compensatie-plan een vleermuisverblijf in de nok worden gebouwd. Niets daarvan. De verdieping wordt aangeduid als “onbenoemde ruimte”. De zolder is voorzien van een groot dakraam en beide gevels worden uitgevoerd met dubbelglas tot in de nok en met beweegbare lamellen aan de buitenkant. En weer heeft het college de vergunning verleend zonder daarover ook maar één opmerking te plaatsen. Twee gevels van dubbelglas voor opslag en een vleermuisverblijf; je moet wel heel veel fantasie hebben om dat serieus te nemen!

De bouwvergunning ligt nu bij de commissie bezwaarschriften, want er zijn volgens Milieuzorg Zeist nog de nodige vraagtekens en strijdigheden die aandacht vragen. Zo dient het voormalig composteerterrein gelijktijdig met de verbouwing van de schaapskooi te worden ingericht voor natuur. Daarover is nog niets bekend. Evenmin over het verontreinigde puin dat zich nog onder de toegangsweg bevindt. Zwartboek de Woerd lijkt voorlopig nog niet te worden gesloten.

 

Toon van de Sande

advertentie
advertentie