Oprijlaan kasteel Moersbergen
Oprijlaan kasteel Moersbergen Jan Snijders

Wandelen over Hoog Moersbergen en Stameren

9 oktober 2020 om 11:22 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

Een wandeling op 31 oktober met een gids van Utrechts Landschap door heideveld, over heuvels en door herfstbossen. Kent u bijvoorbeeld het apenbosje? Dan woont u waarschijnlijk al behoorlijk lang in Doorn.

De ”oude”  Doornaars weten het apenbosje allemaal wel  te vinden.

Samen met  de gids die u meeneemt  over de twee landgoederen, Stameren en Hoog Moersbergen, gaat ook  u het beroemde bosje zien en krijgt u een verhaal te horen over een mysterieus kasteeltje dat daar kort gestaan heeft. Ook de bijzondere bomen die we daar vinden krijgen de aandacht.

Wist u trouwens waarom de tamme kastanjes langzamerhand uit de bossen hier verdwijnen?

Kent u de vuilboom en waar deze vreemde naam vandaan komt?

Was het  u bekend dat er duizenden jaren geleden hier al mensen rondliepen en dat daar nu nog urnenvelden van te vinden zijn?

En dan is er nog het verhaal over een prachtig huis dat ooit bovenop één van de hoogste heuvels van de Heuvelrug stond en dat gebouwd is toen alles nog hei en zand was. Tot op de dag van vandaag zijn er nog restanten van de tuinaanleg van toen terug te vinden.

Het is nu ook de mooiste tijd voor de paddenstoelen. Je kunt nooit van tevoren zeggen welke paddenstoelen we zullen vinden: heksenboleet, elfenbankje of doolhofzwam. Wellicht zien we de hele grote tonderzwammen en de ieniemienie mycena’s.  In ieder geval wordt u duidelijk  waarom paddenstoelen zo belangrijk zijn en ook hoe bijzonder deze planten zijn. Of zijn het soms geen planten?

Met een beetje geluk zien en horen wij de grote bonte specht of misschien wel de prachtige grote zwarte specht.

In ieder geval klimmen wij naar de 46 meter hoge top van de Stamerberg. Daar hebben wij een prachtig uitzicht over een mooi heidegebied met her en der rododendrons die verraden dat wij op een landgoed lopen.

31 oktober om 10.00 uur starten wij deze wandeling vanaf de parkeerplaats 'Groene Entree Zanderij Maarn' aan de Bergweg in Maarn. De gids staat u daar al op te wachten.

De wandeling is gratis maar u moet zich wel van tevoren via de site van Utrechts Landschap aanmelden. Dit kunt u doen via deze link: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/96526

Er kunnen, in verband met Corona, maximaal 20 wandelaars mee. De 1,5 mtr. afstandsregel wordt in acht genomen.

advertentie
advertentie