Wethouder Chantal Broekhuis (l) en coordinator Buurtgezinnen Mariska Cornelissen
Wethouder Chantal Broekhuis (l) en coordinator Buurtgezinnen Mariska Cornelissen Buurtgezinnen

Opvoeden doen we samen

16 juli 2018 om 14:43 lokaal Deel je nieuws

Buurtgezinnen.nl presenteert vol trots het eerste boek ‘Opvoeden doen we samen’. Dit boek bevat tien aanstekelijke verhalen uit de dagelijkse praktijk. Buurtgezinnen.nl is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Op een laagdrempelige, gelijkwaardige, alledaagse wijze krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. Buurtgezinnen.nl is sinds januari 2017 ook actief in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Coördinator Mariska Cornelissen van Buurtgezinnen voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug overhandigde een exemplaar van ‘Opvoeden doen we samen’ aan wethouder Chantal Broekhuis. 

Wethouder Chantal Broekhuis: “Soms lukt het ouders door omstandigheden zoals zorg of scheiding niet om voldoende tijd en aandacht aan hun kinderen te geven. Wat in de jonge levensfase van het kind wel van groot belang is. Dan kan steun van andere gezinnen heel behulpzaam zijn. Buurtgezinnen laat zien hoe gezinnen elkaar in dit soort situaties kunnen helpen. Dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen. Dat zorgt voor meer eigenwaarde en zelfvertrouwen bij gezinnen in moeilijke situaties. En het geeft energie en een fijn gevoel om iets voor iemand te kunnen betekenen.”

In tien verhalen vertellen vraag- en steungezinnen over wat het hen brengt om met Buurtgezinnen mee te doen, maar ook welke dilemma’s en uitdagingen zij tegenkomen. Het boekje is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het Oranje Fonds dat Buurtgezinnen.nl in 2017 beloonde met een Appeltje van Oranje. In het voorwoord komt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer aan het woord: “Door Buurtgezinnen wordt het leven van veel kinderen en hun ouders een beetje aangenamer, waardoor een fijne kindertijd en een goed toekomstperspectief ook voor hen is weggelegd.”

Het boekje is geschreven door schrijver en coördinator Buurtgezinnen.nl in IJsselstein Margret van Paassen. Elize Lam, senior onderzoeker bij het Lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede verzorgde een nabeschouwing. “Buurtgezinnen bemiddelt niet alleen tussen vraag en aanbod van informele steun, maar verbindt ook sociale klassen, door het koppelen van gezinnen uit allerlei lagen van de bevolking.” 

 

advertentie
advertentie