ervaringsmaatjes en jonge mantelzorgers

21 juni 2018 om 10:43 lokaal Deel je nieuws

Ervaringsmaatjes: goud waard voor jonge mantelzorgers 

 

Even afleiding van de thuissituatie, gewoon even wat leuks doen en je zorgen van je afkletsen bij iemand die je begrijpt. Dat is wat je als jonge mantelzorger hebt aan een Ervaringsmaatje: een jongere die zelf ook is opgegroeid met een gezinslid met een beperking of een ziek broertje of zusje. Ervaringsmaatjes is een nieuw project dat vrijwilligersorganisatie Handjehelpen in samenwerking met het Sociaal Dorpsteam Utrechtse Heuvelrug is gestart. Dit in navolging van Stichting Informele Zorg Twente die Ervaringsmaatjes succesvol heeft ontwikkeld.  

 

Ervaringsmaatjes is opgezet omdat er steeds meer een beroep wordt gedaan op (jonge) mantelzorgers en deze kinderen weinig tijd voor zich zelf hebben en zich vaak zorgen maken om de situatie thuis. Dit kan concentratieproblemen veroorzaken, schoolverzuim, minder goede sociale contacten of slaapproblemen. Dit alles leidt er toe dat jonge mantelzorgers een grotere kans hebben om vast te lopen. Onderzoekbureau NIVEL stelt dat het belangrijk is deze groep te ondersteunen én in contact te brengen met lotgenoten. Ouders van jonge mantelzorgers (7 tot 18 jaar) met een Ervaringsmaatje zeggen dat hun kind door de hulp beter in zijn vel zit, meer eigenwaarde heeft, opener is geworden en zich minder schaamt voor thuis. 

 

 

Sociaal Dorpsteam 
Kinderen die zorgen voor een broertje of zusje met een beperking of ouders hebben met een chronische ziekte kunnen een Ervaringsmaatje krijgen. Als ze vragen hebben, of lekker even willen kletsen, kunnen ze contact opnemen met jongerenwerkers Reyer Vos of Jelle Rijssemus van het dorpsteam.Telefoon Reyer: 06 22 999 681 of mail: reyer.vos@samenopdeheuvelrug.nl Telefoon Jelle: 06  201 145 68 of mail: jelle.rijssemus@samenopdeheuvelrug.nl.  

Meer informatie over Ervaringsmaatjes is te vinden op: www.ervaringsmaatjes.nl/ervaringsmaatjeworden.  

Er graag één toegewezen krijgen? Aanmelden via www.handjehelpen.nl. Handjehelpen neemt dan contact op. 

 

 

advertentie
advertentie