Kruispunt Arnhemse Bovenweg-Traaij gaat gevaarlijk worden.  

8 juni 2018 om 08:45 lokaal Deel je nieuws

Op 7 juni was er een informatieavond over de wijzigingsplannen die de gemeente heeft met het kruispunt Arnhemse Bovenweg-Traaij te Driebergen.
Aan dit kruispunt is enige tijd geleden een pand in gebruik genomen door visueel gehandicapten en daarom zijn er aanpassingen nodig, volgens de gemeente.  Niks mis mee, zou je dus denken.
Maar een onderdeel van de plannen is toch erg verontrustend:
Het verkeerslicht aan de Traaij, aan de centrumzijde, wordt verschoven, een aanzienlijk stuk richting centrum en de fietsopstelplaats bij het verkeerslicht vervalt.
Veiliger voor de gehandicapten, denkt de gemeente. Maar onveiliger voor de overige weggebruikers.
Zo wordt het onveiliger voor fietsers, die komende vanaf het centrum, en op de Traaij links af willen slaan naar de Arnhemse Bovenweg.  In de huidige situatie is er een opstelstrook bij het verkeerslicht, waarbij fietsers die links af willen, vòòr de auto's staan. Voorsorteren dus. Deze mogelijkheid vervalt, want fietsers mogen niet meer vòòr de auto's staan. Met de fiets op deze plek links af slaan wordt een heksentoer en dat zal vooral voor fietsende kinderen en ouderen erg gevaarlijk worden.
Verder wordt de afstand van het verkeerslicht tot aan de kruising erg groot. Voetgangers die op de Arnhemse Bovenweg lopen en gewoon hun weg willen vervolgen op de Arnhemse Bovenweg, moeten straks dus een grote slinger maken,  een stukje op de Traaij lopen, dan oversteken bij het verkeerslicht, dan aan de overkant weer teruglopen en dan eindelijk hun weg vervolgen op de Arnhemse Bovenweg.  Leuk bedacht, maar ik denk dat vele voetgangers de kortste weg kiezen, die slinger niet maken, en gewoon recht oversteken. Dan maar tussen het verkeer door. Nee, dat mag niet, maar hoe zal de praktijk zijn?  Opnieuw een onveilige situatie.     

Het is een mooi streven om het kruispunt veiliger te maken voor de visueel gehandicapten, maar dit mag er niet toe leiden dat het daardoor onveiliger wordt voor alle overige weggebruikers.

Het zijn, op dit moment, nog maar plannen. Maar als u niets van u laat horen, wordt het straks werkelijkheid.
De contactpersoon bij de gemeente is de heer J.W. Hut.

Hans Nouwens

advertentie
advertentie