Lost not found / International Missing Children’s Day

25 mei 2021 om 10:02 Maatschappelijk Deel je nieuws

Zo’n twee jaar geleden bezocht een aantal leerlingen van het Revius Lyceum Doorn, in het kader van een plus programma “mensenrechten”, het Humanity House. Daar viel hun oog op een flyer “LOST NOT FOUND”. Het liet hen niet meer los, de mededeling dat er sinds 2015 zo’n 10.000 minderjarige vluchtelingkinderen van de radar waren verdwenen. 

De leerlingen zochten contact met de schrijfster van de flyer, het journalistencollectief Lost in Europe; het coördinatiecentrum mensenhandel en vele anderen. Ze wilden weten wat er aan de hand was/is: hoe kunnen kinderen zomaar verdwijnen? Ze waren plannen aan het uitwerken om hun bevindingen in Brussel te presenteren maar corona gooide roet in het eten. Het zichtbare resultaat bleef vooralsnog beperkt tot twee waardevolle profielwerkstukken.

En toen werd begin dit jaar “Verloren Jongens” uitgezonden, een documentaire over de verdwijning van vluchteling kinderen van Tom Kleijn. De vlam kreeg opnieuw zuurstof, het vuur laaide op. Er waren inmiddels meerdere succesvolle internationale online projecten gestart, waarom niet ook nu digitaal doorpakken? We hebben niet lang geaarzeld.

Tom Kleijn stelde zijn documentaire en kennis beschikbaar. Er volgde een uitermate boeiend interview. Leerlingen gingen in gesprek met The Smile of the Child en Hope for Children. Nieuwe cijfers zijn helaas weinig bemoedigend: uit recent onderzoek van het journalistencollectief Lost in Europe bleek dat er ook de afgelopen drie jaar zeker zo’n 18.000 alleenreizende vluchteling kinderen vermist zijn geraakt na aankomst in Europa.

Ieder jaar wordt op 25 mei International Missing Children’s Day “gevierd”, een zogenaamde “Awareness Day”, ter ere van al die kinderen die vermist zijn geraakt en nooit  teruggevonden en om te vieren dat anderen dat wel zijn. Awareness is dat hetgeen we missen? De betrokken leerlingen laten deze dag in ieder geval niet  zomaar voorbijgaan: Hilde Vautmans, lid van het Europees Parlement namens België en co chair van de EP Intergroup on Children’s Rights en Charlotte Verhofstadt zullen hen vanmiddag “online” ontvangen. Aagje Ieven, secretary general van Missing Children Europe en Syed Hasnain, project officer van Children in Migration zullen alle vragen van de leerlingen beantwoorden. Vooruitlopend op de meeting weet ik wat hun belangrijkste vraag zal zijn: Hoe is het mogelijk dat wij dit nog steeds laten gebeuren?

Nicole Wieringa

advertentie
advertentie