Logo De Boom van het Jaar
Logo De Boom van het Jaar SBNL Natuurfonds

Wint een Utrechtse boom straks de Europese verkiezing?

19 april 2018 om 08:12 lokaal Deel je nieuws

LEERSUM – Nederland doet dit jaar voor het eerst mee aan de Europese verkiezing Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum zal in de komende drie jaar exclusief de Nederlandse inzending voor deze verkiezing selecteren. In samenwerking met dagblad Trouw is deze stichting op zoek naar bomen met een bijzonder verhaal. Tot 15 mei kan iedereen kan zijn of haar favoriete boom aanmelden via de website www.deboomvanhetjaar.nl.

De Boom van het Jaar 2018 draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een persoonlijke herinnering of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis altijd het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.

Tot en met 15 mei kan iedereen zijn favoriete boom met verhaal aanmelden. Daarna kiest de jury voor elke provincie één boom. Deze 12 provinciale genomineerden worden eind augustus bekendgemaakt. Vanaf 1 september tot en met 15 oktober mag vervolgens iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn keuze. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot  De Boom van het Jaar 2018. Deze winnaar wordt eind oktober feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2019 die in maart volgend jaar bekendgemaakt wordt. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is het 14e land dat aansluit.

SBNL Natuurfonds is een stichting die zich inzet voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert zij ongeveer 400 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.

De Boom van het Jaar 2018 is te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/deboomvanhetjaar/

advertentie
advertentie