kamille en klaprozen
kamille en klaprozen Anneke Gerkema

Bermberichten

27 oktober 2020 om 16:28 lokaal Deel je nieuws

Iedereen is GoedVolk. Stichting GoedVolk zet zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de regio. Iedereen kan zich aansluiten bij projecten die hem/haar aanspreken. De projecten gaan over de PlasticVrij Challenge, Klimaat, FoodVolk en Biodiversiteit. www.iedereenisgoedvolk.nl

Bermberichten

Veel mensen genieten van een eindje wandelen of fietsen in hun eigen omgeving. Op de Utrechtse Heuvelrug wonen we prachtig! Klaprozen en margrieten sieren de bermen in de zomer en door het jaar heen verschijnen er steeds andere bloemen. Bijen en vlinders vliegen daartussen.

Jana Verboom schrijft over wat zij in oktober allemaal ziet in de berm. Het zijn berichten uit de berm, bijvoorbeeld wat kan je allemaal met een brandnetel? Het is net alsof de berm tegen ons praat. (https://www.iedereenisgoedvolk.nl/post/bermberichten-1-de-berm-en-ik )

De gemeente Utrechtse Heuvelrug doet een proef waarbij een aantal bermen pas later in het jaar gemaaid worden. Hierdoor groeien er meer bloemen en daar komen ook veel insecten op af. Dit is hard nodig want het gaat niet goed met de bijen en andere insecten. Er zijn veel minder soorten en ook de aantallen zijn veel minder dan een aantal jaar geleden. Alle bermen bij elkaar is dan flink wat oppervlakte wat gebruikt kan worden voor bloemen en bijen.

Dit jaar keek ik vaker naar de bermen, want sinds de coronamaatregelen vanaf maart, ben ik meer aan het fietsen. Zo ontdekte ik allerlei nieuwe bloemen. Zoals een honingklaver met witte bloemen en spirea aan de kant van het water. Hoe meer je kijkt, hoe meer je gaat zien!

Wat ziet u/jij in de bermen? We zijn benieuwd naar de reacties en je kunt ze mailen aan  biodiversiteit(at)goed-volk.net.

tekst Anneke Gerkema

advertentie
advertentie