appels plukken op de Willemshoeve
appels plukken op de Willemshoeve Freek Visser

Plukfestijn Willemshoeve

7 september 2020 om 18:09 Natuur en milieu Deel je nieuws

Afgelopen zaterdag 5 september is, onder prachtige omstandigheden, met een grote groep vrijwilligers van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen - Leersum onze jaarlijks terugkerende plukactie in de boomgaard van de Willemshoeve aan de Zandweg in Leersum uitgevoerd. Evenals vorig jaar hadden zich voor deze activiteit ruim 40 personen aangemeld. Al ruim voor 9.00 uur stonden de eerste plukkers in de startblokken en even na negenen was het voltallige gezelschap druk doende om meegebrachte tassen, dozen en manden, maar vooral de voor de voedselbank bestemde kratten te vullen.

Omdat de bomen ver genoeg uit elkaar staan, was tijdens het plukken het risico op overtreding van de anderhalve meter maatregel, beperkt. Om ook tijdens de pauze dit risico zo klein mogelijk te houden, is het gezelschap in drie groepen van elk 10 á 15 personen verdeeld. In drie shifts van ongeveer een kwartier heeft iedereen zo, op gepaste afstand van elkaar, kunnen genieten van de gereedstaande koffie, thee, limonade en de nodige versnaperingen.  

Rond het middaguur waren de bomen leeg en stonden er, na aftrek van het voor eigen gebruik bestemde fruit, ruim 60 goedgevulde kratten klaar voor de voedselbank. Iets minder dan de recordopbrengst van een jaar geleden. De simpele verklaring hiervoor is, dat als gevolg van late nachtvorst in het voorjaar, een aantal bomen weinig tot geen vrucht hebben geproduceerd.   

Nadat de boomgaard was ontdaan van de laatste niet voor consumptie geschikte appels en losliggende twijgen, trokken de laatste vrijwilligers tegen enen huiswaarts.  Aan het eind van de middag is het fruit opgehaald. Dit staat momenteel in de koeling bij de voedselbank om vanaf eind deze week te worden uitgedeeld.  

Mede namens Mareije en Rob Hengeveld en de voedselbank wordt iedereen die heeft bijgedragen aan deze mooie fruitvolle ochtend bedankt.

advertentie
advertentie