De gevangen genomen Doornse BS’ers v.l.n.r. Van Remmerden, Dekker, (meester) Smit, Harberink (de vermoedelijke tekenaar), (bakker) Veldhoen en Breur.
De gevangen genomen Doornse BS’ers v.l.n.r. Van Remmerden, Dekker, (meester) Smit, Harberink (de vermoedelijke tekenaar), (bakker) Veldhoen en Breur. Tekening

We hebben ‘m wel geknepen Herinneringen aan 5 mei 1945

12 mei 2020 om 11:52 Historie Deel je nieuws

Voor Henny Smit was 5 mei 1945 extra bijzonder. Die dag werd haar vader vrijgelaten uit gevangenschap. Drie dagen ervoor was hij samen met vijf anderen opgepakt in Doorn. Ook broer Jan werd woensdag 2 mei gearresteerd, maar later die dag weer vrijgelaten. Henny was 15 jaar en herinnert het zich nog als de dag van gisteren.

“Heel vroeg in de ochtend ging de bel. De Duitsers haalden alles overhoop. Het was donker, want er was geen elektriciteit. Vader en Jan moesten op de grond liggen, kruiselings over elkaar. Vader moest kleren aantrekken en ik werd opgedragen om die te gaan halen. Een Duitser ging mee naar boven, maar onze trap liep met een bocht. Als je dat niet wist dan stootte je je hoofd. Toen hij dat drie keer had gedaan, liet hij mij verder alleen. Ik wist dat mijn vader geld en papieren in zijn kleren had. Op de slaapkamer heb ik zijn jas en broek ondersteboven gehouden. Alles wat eruit viel heb ik onder de linnenkast geschopt. In zijn borstzakje zat 1200 gulden.

Vader werd met vijf anderen van zijn groep in een auto naar Zeist gebracht waar ze een dag in een aardappelkelder hebben gezeten (zie tekening). Ze werden geslagen en er waren ook valse honden. Op zaterdag werden de mannen losgelaten ‘door grootmoedigheid van de Duitse Wehrmacht’. Het was 5 mei 1945. 

Mijn moeder en ik zijn niet echt bang ben geweest, maar we hebben 'm wel geknepen en zij ook."

Verzetskameraden

Meester J.F. (Co) Smit (1894-1976) gaf les op de School met de Bijbel in Doorn van 1916-1959. Hij was een strenge, principiële man. Hij was niet bemind, volgens zijn dochter, omdat hij te scherp was. Hij werd wel gewaardeerd. In de oorlog weigerde hij de niet-Jood verklaring te tekenen, ondanks aandringen van de burgemeester. 

Loek Caspers was koerier en kwam regelmatig langs in huize Smit om geld en papieren voor onderduikers op te halen. Zij heeft in 2007 haar herinneringen opgeschreven in het boek Vechten voor vrijheid – oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug. Hierin is te lezen dat meester Smit, alias 'de Lange' al in 1940 lid werd van de Ordedienst en zich later aansloot bij de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers). Vanaf september 1944 werd alles onderdeel van de BS (Binnenlandse Strijdkrachten). Ook de arrestatie op 2 mei 1945 van 'de Doornse BS’ers' wordt in het boek beschreven. 

Deze herinnering is op 12/11/2018 opgetekend door Irmgard Bomers

Henny Smit ca. 1939
Meester Co Smit ca 1939
advertentie
advertentie