Herman Tjepkema in zijn atelier
Herman Tjepkema in zijn atelier Herman Tjepkema

In gesprek met portretschilder en docent Herman Tjepkema

24 oktober 2019 om 19:44 Verenigingen Deel je nieuws

De beeldende cursussen van Maarn Wijzer worden druk bezocht. Nieuw bij Maarn Wijzer is een serie lezingen over beeldende kunst, bedoeld voor mensen die geinteresseerd zijn in beeldende kunst, die wel eens naar een museum gaan en en/of zelf actief zijn met tekenen of schilderen.

Op 11 oktober vond de eerste lezing plaats, door Jille van Veen van Pulchristudio in den Haag. Hij benadrukte het belang van vakmanschap en ambacht in de kunst en liet een serie beelden zien van schilders die hij bewonderde. Jille was kritisch over vele vormen van abstracte kunst en de snel wisselende modes van populaire moderne kunstenaars. Hij legde ook uit waarom hij weinig op heeft met schilders die alleen vanuit een concept willen werken. Hijzelf werkt bijna uitsluitend in opdracht: veel muurschilderingen in openbare ruimtes en voor particulieren. Onder de deelnemers waren er veel vragen over zijn voorkeur om vooral de realiteit na te schilderen en de geringe ambities om emotie en gevoel weer te geven. Zijn prikkelende stellingen riepen veel reactie op en er ontstond een discussie met de deelnemers over figuratieve kunst en de overgang naar meer abstracte schilderkunst.

Op vrijdagavond 8 november vindt de volgende lezing plaats. Deze keer komt de Hilversumse portretschilder en docent beeldende kunst Herman Tjepkema naar Maarn voor een lezing met de titel “Over smaak valt (niet) te twisten.’ Herman heeft veel geëxposeerd en één van zijn portretten is genomineerd voor de Nationale Portretprijs 2019. Hij zal in deze lezing in gaan op de vraag of het kijken naar en waarderen van kunst alleen een kwestie van persoonlijke smaak is of dat er criteria bestaan die je persoonlijke smaak overstijgen en waar je juist wel over kunt twisten. Hij gebruikt daarbij veel beeldmateriaal en vraagt de deelnemers actief mee te praten over wat ‘kunst’ is. Herman heeft veel ervaring in het geven van onderwijs en zijn lezingen worden overal zeer gewaardeerd. 

De lezing vindt plaats in dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5, Maarn. De toegang is 12 euro. U kunt zich opgeven via www.maarnwijzer.nl of op de avond zelf betalen.

Op 13 december is de laatste lezing, door Eduart Baçe. Eduart is schilder en beeldhouwer en heeft een lange weg afgelegd van zijn klassieke opleiding in Albanië tot zelfstandig beeldend kunstenaar in Nederland. Eduart geeft les in portrettekenen, onder andere in Maarn.

Meer info: Nico van Niekerk, tel. 06-43882558.

advertentie
advertentie