Monet
Monet Archief CPA

Lezing in Amerongen over Monet-Tuinen van verbeelding

13 oktober 2019 om 12:22 Kunst Deel je nieuws

Gemeentemuseum Den Haag (vanaf de opening van de Monet tentoonstelling genaamd Kunstmuseum Den Haag) organiseert een groots eerbetoon aan Monet en zijn Tuinen van verbeelding. Er komen maar liefst veertig internationale topstukken naar Den Haag. Het recent gerestaureerde schilderij Blauweregen is het stralende middelpunt.

In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum in Den Haag. Een groot deel van zijn beroemde Tuinen is nog nooit in Nederland vertoond.

 

De tentoonstelling Monet – Tuinen van verbeelding richt zich op de jaren 1900-1926. In deze periode werkt de belangrijke impressionist Monet teruggetrokken op zijn landgoed in Giverny en maakt daar de beroemde schilderijen van zijn eigen tuinen. Deze tuinen geeft hij op steeds abstractere wijze weer, in de kunstgeschiedenis vaak ten onrechte verklaard door problemen met zijn gezichtsvermogen. Waarschijnlijker is dat Monet op het hoogtepunt van zijn carrière nog een indrukwekkende ontwikkeling doormaakt.

 

Kunsthistoricus Barry Heinrichs neemt u in zijn lezing van 28 oktober mee op een wandeling door de tuinen en langs Monets schilderijen, ter voorbereiding op uw bezoek aan de tentoonstelling in Den Haag van 12 oktober 2019 t/m 02 februari 2020.

 

Barry Heinrichs, kunsthistoricus, studeerde in 2000 af aan de Universiteit Utrecht aan de faculteit Kunstgeschiedenis op nieuwe kunstmedia als digitale kunst en computerkunst, na zich jarenlang vooral met de 16de en 17de eeuwse Hollandse schilderkunst beziggehouden te hebben. Gedreven door nieuwsgierigheid naar wat kunstenaars beweegt, naar het onbekende en het afwijkende in de kunst, heeft hij zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround kunsthistoricus die lezingen en cursussen geeft, rondleidingen en reizen begeleidt die over alle onderwerpen binnen het vakgebied van de kunstgeschiedenis gaan – oud, modern en hedendaags en dan vooral de verbinding daartussen.

 

De lezing wordt gehouden op 28 oktober 20.00 uur in de Napoleonschuur Amerongen. Kosten € 19,00. Inschrijven: www.cursusprojectamerongen.nl

 

advertentie
advertentie