Papieren ring ‘Homeward Bound’ geeft de autoroute weer van Nederland naar het Franse plaatsje Luzy. Van der Valk maakte het voor een vriendin die er naartoe emigreerde.
Papieren ring ‘Homeward Bound’ geeft de autoroute weer van Nederland naar het Franse plaatsje Luzy. Van der Valk maakte het voor een vriendin die er naartoe emigreerde. Biediebiedie

Expositie papieren sieraden

3 oktober 2019 om 17:47 Kunst Deel je nieuws

Papier is ‘te gek’ vindt Marissa van der Valk van atelier Biediebiedie. “Het is mijn favoriete materie omdat het heel sterk is, zich in (bijna) alles laat vormen en je er eindeloos veel technieken op los kunt laten. Een sieraad hoeft  echt niet van goud of zilver te zijn om indruk te maken.” Een overzicht van haar ‘wearable art’ is nu te zien in Nieuw Salem in Driebergen.

 

Biediebiedie is de naam van het Utrechtse atelier waar Van der Valk sinds 2018 professioneel papieren sieraden maakt. De naam is een knipoog naar het Engelse woord ‘bead’ dat ‘kraal’ betekent. 

 

Van der Valk: “Ooit, lang, heel lang, geleden maakte ik wel eens wat voor mezelf of vrienden, maar langzaam is mijn hobby uit de hand gelopen. Heel erg uit de hand gelopen… Ik leerde veel bij aan technieken, werd kritischer op mijn eigen werk en ging kwalitatief betere spullen maken. Tegenwoordig is er geen dag meer dat ik níet bezig ben met ‘Biedie’. Ik krijg alleen maar meer inspiratie en kan mezelf soms niet bijhouden.”

 

“Al mijn werk heeft een eigen, unieke verhaal: ik maak bijvoorbeeld een armband van gerecycled papier, her-bestem persoonlijke spullen in een halssieraad of ik laat een ring letterlijk en figuurlijk de weg wijzen. Het is leuk om te recyclen.” Daarnaast kenmerken de sieraden van de ‘papiersmit’ zich doorgaans door felle kleuren en hun geringe gewicht.  

 

“De meest gestelde vraag aan mij is of het wel een beetje stevig is allemaal. Ja natuurlijk! Dat is de uitdaging, daar heb ik nou juist wat kunstenaarstrucjes voor. Ik nodig iedereen dan ook altijd van harte uit om mijn werk even aan te raken of uit te proberen. Maar voorruit, als je echt iets voor de eeuwigheid wil, al zou ik niet weten waarom, koop dan inderdaad maar goud.” 

 

Zelf proberen? Biediebiedie geeft 11 oktober van 14.00 tot 15.30 een workshop ‘papieren sieraden maken’ bij Partners in Ambacht aan de Traaij 19 in Driebergen. Wie het leuk vindt kan na de workshop nog langs bij de tentoonstelling in Nieuw Salem voor een persoonlijke toelichting op de stukken die daar staan. 

 

Fotobijschrift: Papieren ring ‘Homeward Bound’ geeft de autoroute weer van Nederland naar het Franse plaatsje Luzy. Van der Valk maakte het voor een vriendin die er naartoe emigreerde.

advertentie
advertentie