de bloemendragers
de bloemendragers JanLouvet

sunset march

1 oktober 2019 om 14:28 Overig Deel je nieuws

Op maandagmiddag 30 septemberj.l., vertrokken 21 veteranen van de Utrechtse Heuvelrug en uit De Bilt naar Nijmegen om de Sunset March te lopen, aanwezig was ook de burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs.

De Sunset March wordt gelopen over de nieuwe stadsbrug van Nijmegen en heeft als bijnaam "De Oversteek". Deze brug ligt op de plek waar op 20 september 1944, 260 parachutisten van de 82ste luchtlandingsdivisie van generaal James Gavin met 26 canvasbootjes, onder heviig vuur van de Duitser, de waal over staken, helaas bij de eerste oversteek bleven 16 boten op de oever liggen, terwijl er nog veel miliairen moesten worden over gezet. Bij gebrek aan peddels werden ook de geweerkolven gebruikt als peddels. Het doel was, om van de Lentse kant, zowel de spoorbrug als de verkeersbrug te veroveren op de Duitsers. Met deze actie verloren 48 Amerikanen hun leven voor onze vrijheid. Dit hoorde allemaal bij de Operatie Market Garden, later verfilmd met de titel "A Bridge too Far".

Sinds 19 oktober 2014 loopt er elke avond bij zonsondergang een oud-militair over de brug, er staan 48 paren lichtmasten op de brug, die paar na paar na elkaar worden ontstoken in het tempo van een trage mars. met dit initiatief willen de veterane ook een brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld een bijdrage hebben geleverd en nog steeds bijdrage aan vrede en veiligheid.

Na het leggen van kransen en/of bloemen en het brengen van een saluut aan het monument aan de Oosterhoutsedijk keren de oud-militairen weer terug.

Voor ons, veteranen van de heuvelrug en De Bilt, was het een bijzondere gebeurtenis en zijn we weer een ervaring rijker. 

het monument
advertentie
advertentie