De overgang te lijf op de werkvloer met Isa Hoes en Medina Schuurman

22 november 2018 om 14:58 lokaal Deel je nieuws

De actrices Isa Hoes en Medina Schuurman hebben op 20 november een taboedoorbrekende lezing gegeven over de overgang. Zo’n 200 zorgmedewerkers van verschillende zorginstanties kwamen naar Het Zonnehuis in Doorn van QuaRijn. 

1,6 miljoen vrouwen zijn in de overgang en tachtig procent van hen heeft klachten. De helft van deze vrouwen ervaart zware klachten. Veel (zorg)medewerkers kampen ook met de overgang en zijzelf, maar ook collega’s ervaren hier hinder van hun werk. Want hoe ga je om met allerlei fysieke en emotionele klachten en blijf je toch met plezier zorgverlenen terwijl het zorghormoon in je lichaam juist afneemt? Is de werkvloer ingericht op de overgang om zo de 34 procent ziekteverzuim die ermee gepaard gaat terug te dringen? “Nee zegt Isa en daarom willen wij jullie graag helpen om dit te veranderen. Claim je ‘menopauze’ en vraag om een kamer waar je even 10 minuten tot jezelf kunt komen, je opvlieger van je af kunt spoelen onder de douche of even yoganidra* kunt doen”.

Isa en Medina willen de overgang graag bespreekbaar maken: “Wie is er altijd moe? Wie heeft last van nachtelijk zweten? Kampt er iemand met urineverlies?” Vele handen in de zaal gaan één voor één omhoog bij de lange lijst klachten. “Wat een dappere mensen”, stelt Medina. Zij en Isa schromen ook niet om openlijk hun klachten te delen met de aanwezigen aan de hand van beeldende situaties.
De bezoekers liggen regelmatig dubbel van het lachen en stoten elkaar aan bij de levendige voorbeelden.

Ben je 40 jaar of ouder en herken je een aantal klachten? Bezoek een overgangsconsulent. Wees lief voor jezelf en elkaar. Laat je cholesterol checken door je huisarts. Eet zo puur mogelijk en slik extra supplementen als magnesium, calcium en vitamine D. Vaak worden de klachten door de huisarts in de premenopauze niet herkent en krijgen vrouwen het stempel burn-out of een depressie. Medicatie hier voor, verergert echter de klachten van de overgang! Tot je 40e zorgt je lichaam voor jou, na je 40e moet je zelf voor je lichaam zorgen.

Het toverwoord is ‘yoganidra’. Lig je weer eens wakker en te piekeren midden in de nacht? Ga naar YouTube en luister een yoganidra meditatie. Een uur van deze ‘yogisleep’ staat voor acht uur gewone slaap. Er wordt druk gepend in de zaal en opgelucht ademgehaald: je hoeft alleen maar te luisteren en niets te ‘doen’.

Isa en Medina en de mensen in de zaal zijn open over hun klachten.
Isa Hoes en Medina Schuurman waarschuwen voor mogelijke gewichtstoename.
advertentie
advertentie