Een vrijwilliger komt bij u thuis.
Een vrijwilliger komt bij u thuis. Roy Beusker

Ingrijpende verlies van een dierbare       Wat kan Steun bij rouw van Humanitas voor u betekenen.

24 september 2018 om 11:08 lokaal Deel je nieuws

Zovele goedbedoelde adviezen en opmerkingen van de omgeving.

Je moet goed voor jezelf zorgen ( maar ik heb geen trek, koken en alleen eten is moeilijk). Ik zal er altijd voor je zijn; je hoeft maar te bellen ( maar ik vraag niet graag om hulp). Na jarenlang te hebben gezorgd heb je nu je vrijheid terug en kun je genieten … Ben je er nu nog niet overheen? Je moet erop uitgaan ( maar dan kom ik steeds weer in een leeg huis). Je moet het een plekje gegeven. Je moet, je moet….

De rouwende: “Al dat denken en tobben, al die goedbedoelde adviezen. Rouw ik wel goed?”

Al die adviezen en opmerkingen zorgen voor verwarring. Onzekerheid, die na het verlies toch al optreedt, wordt hierdoor vergroot. De rouwende probeert van alles en doet moedige pogingen om verder te leven, te overleven. Men denkt regelmatig, dat een ander niet kan helpen; dat men het toch zelf moet doen. De draad van het leven weer oppakken na een verlies van een dierbare kost echter de nodige tijd, energie en is emotioneel pittig.

“Toen Jan overleed was ik tot weinig meer in staat. De vrijwilliger nam de tijd om naar me te luisteren en me te steunen. Dat was precies wat ik nodig had.”

U hoeft het echter niet alleen te doen. De vrijwilligers van Steun bij rouw van Humanitas komen bij u thuis en doen dit gedurende een langere periode. Zij zijn speciaal voor dit doel geschoold en wat veel belangrijker is: ze zijn meestal ervaringsdeskundige. Ze luisteren naar uw verhaal met respect. Oordelen niet. Uw verhaal staat centraal. Zij helpen u uw gedachten te ordenen; uw twijfels en vragen op een rijtje te krijgen. Uw verdriet mag er zijn; ze schrikken er niet van en gaan het gesprek hierover niet uit de weg. Dit lucht op en verheldert. Langzamerhand krijgt u weer meer grip op uw leven en wordt keuzes maken voor de toekomst gemakkelijker.

Humanitas plaatst niet zomaar een vrijwilliger; er wordt gekeken naar uw persoonlijke verhaal, situatie en interesses. Naast de individuele contacten organiseert Humanitas meerdere keren per jaar een lotgenotengroep.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden, dan kan dat bij de coördinatoren Hannie en Jenny telefonisch via 06 – 35 122 389 of per mail via heuvelrug@humanitas.nl.

Voor meer informatie: www.humanitas.nl/afdeling/heuvelrug

 

advertentie
advertentie