Kerstlezing “De geboorte van het Christuskind als thema in de beeldende kunst van vroeger tot nu”

donderdag 8 december 2022 20:00 tot 22:00

Kerstlezing “De geboorte van het Christuskind als thema in de beeldende kunst van vroeger tot nu” 

Lezing Barry Heinrichs op donderdag 8 december 2022, 20:00 uur in de Ark, Amerongen

De lezing wordt verzorgd door de kunsthistoricus Barry Heinrichs die begin dit jaar, in de week voor Pasen, een lezing gaf over Jezus’ lijden en het kruis in de kunstgeschiedenis: van martelwerktuig naar symbool voor overwinning op de dood. 

Eeuwenlang was het in opdracht schilderen van de geboorte van Christus of de Heilige familie met Jozef, Maria en het Christuskind één van de meest eervolle opdrachten die je als kunstenaar ten deel kon vallen. In de Stad Utrecht zien we prachtige en beroemde historische voorbeelden daarvan: Abraham Bloemaert (1564 – 1651) schilderde in 1624 zijn weergaloze Aanbidding der Wijzen, nu te zien in de collectie van het Centraal Museum. In het Catharijneconvent kunnen we de geboorte van Christus bewonderen als onderdeel in het Midden-Rijns altaarstuk uit ca. 1410. En dat zijn maar twee voorbeelden van kunstwerken met dit belangrijke kunsthistorische thema van de geboorte van Christus in de hoofdrol.   

Maar waar is de Heilige familie als thema in de hedendaagse kunst gebleven? In opdracht van de kerk wordt er momenteel weinig tot niets geschilderd in Nederland, maar zijn er dan kunstenaars in hun vrije werk bezig met deze universele en intieme familiethematiek?

Ja, ze zijn er wel, maar je moet er naar speuren en je moet het kunnen herkennen. Hun werk zal lang niet bij een groot publiek bekend zijn en voor velen ook niet meteen als Heilige familie te duiden zijn Dat komt omdat kunstenaars veelal voor een hedendaagse, moderne setting van Christus’ geboorte hebben gekozen. Het kind heeft dan zijn aureooltje in moeten leveren en gaat in spijkerbroek gehuld door het leven. Jozef in tuinbroek plukt kersen en Maria kan gekleed gaan in een praktische keukenschort, druk als ze is met het water geven van haar plantjes met een zinken gietertje. 

Christus en zijn familie zijn eeuwenlang in alle heiligheid verbeeld op schilderij, op papier, in hout of in steen, maar tegenwoordig lijkt het er meer op dat je deze familie vooral in al haar alledaagsheid en huislijkheid vlak bij huis tegenkomt!    

Locatie