Kerstconcert Stemmenorkest Well, Koor van de overlevingsmuziek

zondag 18 december 2022 14:00 t/m 15:30

Een bijzonder concert………

Op 27 december 1943 vond in een Vrouwenkamp op Sumatra het eerste concert plaats, een kerstconcert zonder woorden. Tijdens de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands -Indië, zijn ruim 100.000 niet Aziatische vrouwen in kampen geïnterneerd geweest. Hun levenspatroon werd plotseling en gewelddadig veranderd. Veel vrouwen, die de ontberingen van het kamp overleefden, hebben een blijvende herinnering aan de rol die muziek en zang hebben gespeeld in hun overlevingsstrijd.

Er werd een koor samengesteld dat zingend, maar zonder woorden, klassieke muziek ten gehore bracht. Het was aanvankelijk bedoeld als afleiding, maar later werd het een noodzaak om de ellende van alle dag het hoofd te kunnen bieden.

De arrangementen overleefden de oorlog en worden nog steeds uitgevoerd: een blijvende getuigenis van een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis, maar ook een ode aan zang en muziek die zoveel troost kunnen bieden in moeilijke tijden.

In deze Kersttijd brengt het stemmenorkest “ De Kracht van een Lied ” o.l.v. Monique Verhoeven,  klassieke werken ten gehore van Händel - Chopin - MacDowell - van Beethoven - Bach - Dvorák en Grieg en als toegift een Indonesische volksliedje.

De verbindende teksten worden gelezen uit het boek “De Klok” van Mieke Biessen - Dohmen en uit het boek “De Kracht van een Lied” van Helen Colijn.

Dit concert wordt gegeven in de prachtige ambiance in de stijlkamers van het Maarten Maartenshuis op het Landgoed Zonheuvel te Doorn 

Voor meer informatie zie website www.stemmenorkestwell.com