cantate himmelskönig sei willkommen in avonddienst grote kerk

zondag 27 november 2022 19:30 tot 20:30

De jonge Bach heeft de cantate Himmelskönig, sei willkommen gecomponeerd direct nadat hij aan het hof van de hertog van Weimar was bevorderd tot concertmeester. Hij componeerde het stuk voor Palmzondag 25 maart 1714, die toen samenviel met het feest van Maria Aankondiging. Deze cantate past daarom ook goed bij de adventstijd. Het werk kent in totaal 8 delen en is een lange cantate. Daarom klinkt in deze uitvoering alleen de aria voor alt.

Bach componeerde voor deze cantate feestelijk muziek. Hij moest zich – gezien de geringe omvang van het balkon in de hofkapel - beperken bij de inzet van instrumentalisten: een vrij klein orkest met slechts één blaasinstrument: de blokfluit. In het eerste deel, een instrumentale sonata, met een statig, gepuncteerd ritme, verbeeldt Bach het binnenschrijden van een koning. In het daarop volgende koordeel en de altaria wordt het welkom zowel in de tekst als muzikaal nog eens uitgebeeld. Twee koordelen besluiten de cantate, waarvan het eerste een bewerking is van een bekend Luthers koraal en het tweede in zijn 3/8ste maat bij de toehoorders een opgewekte stemming achterlaat.

U hoort één van de mooiere cantates van Bach, uitgevoerd door het Cantatekoor en -orkest Driebergen o.l.v. Margo van Biezen, waarbij Lieke Geraats de soloaria zingt. Voorganger in de dienst is ds. Gerrit van Dijk . De toegang is gratis, er is een collecte na afloop.

U bent van harte welkom.

Locatie