Special Marco Bellocchio

zondag 20 november 2022 15:00 t/m 22:30

Op zondag 20 november organiseert Filmhuis Parklaan Driebergen een special rond de Italiaanse filmmaker Marco Bellocchio. Marco Bellocchio (1939) is een van de provocateurs van de Italiaanse cinema. Zijn gitzwarte debuut I pugni in tasca (1965) injecteerde een dosis gif in het neorealisme van de jaren zestig en stond daarmee aan de wieg van de opborrelende studentenprotesten. Sindsdien kenmerkten zijn films zich vooral door politiek engagement, destructieve relaties en compromisloze erotiek. Weinig daarvan vindt zijn weg naar ‘Fa bei Sogni’ een adaptatie van de gelijknamige bestseller-memoires van Massimo Gramellini en ‘Vincere’. Deze laatste twee films worden op deze middag vertoond met tussendoor een maaltijd.

Hoe reageert een negenjarige jongen – enig kind, op het overlijden van zijn moeder? Bokkig en vol ongeloof, toont Marco Bellocchio ons in ‘Fa bei sogni’. Onderkoeld en toch ontroerend. Zo laat Bellocchio ons kennismaken met de vroegwijze Massimo. De acteerprestaties spelen daarbij een rol, maar ook de haast kloosterlijke kilte waarmee het moederloze huishouden wordt geportretteerd. Terwijl het emotionele leven voor een groot deel afsterft, gaan de zichtbare rituelen door. Aanvang van deze film is 15.00 uur.

Om 20.00 uur wordt ‘Vincere’ vertoont. Het verslag van het trieste leven van Ida Dalser, Mussolini’s minnares, moeder van zijn kind, en - volgens sommige bronnen - zijn eerste vrouw. Het is echt een dramatisch verhaal: Dalser was verliefd op de jonge, vurige Mussolini, toen een rijzende ster van de socialistische fractie, en hun zoon werd geboren in 1915.

Ondertussen trouwde Mussolini in hetzelfde jaar met Rachele Guidi, en ze waren nog steeds getrouwd toen hij in 1922 aan de macht kwam. Dalser werd gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat ze luidkeels bleef beweren dat de dictator haar echtgenoot was; maar er is nooit enig papierwerk geleverd om dit te bewijzen. Aanvang 20.00 uur.

Tussen de twee films door wordt een maaltijd geserveerd. Voor de 2 films zijn ook losse kaartjes beschikbaar. U kunt deze aanschaffen via de website: www.filmhuisparklaan.nl of bij de kassa. Koopt u online dan is uw plaats gegarandeerd. Bij de kassa geldt vol is vol.   

Een kaartje voor een arrangement van de 2 films met maaltijd, kunt u uitsluitend online kopen. Ga daarvoor naar de website www.filmhuisparklaan.nl.

Locatie